Mezuniyet İşlemleri

Tez Savunma Sınavına Girmeden Önce Yapılması Gerekenler

Tez çalışmasını tamamlamış ve Tez Savunmasına girecek olan öğrenci için danışmanı tarafından ilgili Anabilim Dalı Başkanlığı’na Sınav Jürisi, tarihi, yer ve saat ile ilgili önerilerinin de bulunduğu bir dilekçe ile başvurulur.

Bu dilekçenin önerilen sınav tarihinden en az 15 gün önce EBYS üzerinden Enstitümüze ulaşması gerekmektedir. Tüm Tezli Yüksek Lisans ve Doktora tezi savunma sınavlarından önce, danışman tarafından teze ilişkin intihal yazılım programı (iThenticate veya Turnitin) raporu talep dilekçesi ekinde Enstitüye bildirilmek üzere gönderilir. İntihal raporundaki benzerlik oranı tek kaynaktan maksimum %15, toplamda ise maksimum %30 olmalıdır. Rapordaki verilerde intihal olasılığının belirlenmesi durumunda tez, jürinin gerekçesiyle birlikte karar verilmek üzere enstitü yönetim kurulunda görüşülür. O nedenle, anabilim dalı tarafından enstitüye gönderilen tez savunma sınavı talep dilekçesi ile birlikte, danışman tarafından hazırlanan ilgili raporun da gönderilmesi gerekmektedir.

2020-2021 öğretim yılı güz yarıyılı ve sonrası kayıtlı öğrencilerde yayın koşulu bulunmaktadır. Yayın ile ilgili dökümanın tez savunma sınavı talep dilekçesine eklenmesi gerekmektedir (yayın şartı için TIKLAYINIZ).

Sınav jürisi yüksek lisans için 1’i kurum dışı olmak üzere 3 (veya 5) kişiden, doktora jürisi ise 2’si kurum dışından olmak üzere 5 kişiden oluşur (Doktora Danışmanı jüriye katılamaz). Yedek üyelerin seçiminde, sınavın sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için bir üye kurum içi, bir üye kurum dışı olacak şekilde önerilmesi yerinde olacaktır.

Tez savunma sınavına şehir dışından katılacak öğretim üyesine yolluk-yevmiye-konaklama isteniyorsa bu istek talep dilekçesinde mutlaka belirtilmelidir. Dilekçede belirtilmemişse yolluk-yevmiye-konaklama evrakı hazırlanmamaktadır. Öğrenci savunmaya girmeden önce, savunma jürisinde olup şehir dışından gelecek öğretim üyesine ait yolluk yevmiye ile ilgili evraklar öğrencinin danışmanına mail olarak gönderilmektedir. Tez savunma sınavından sonra ilgili jüri üyesine imzalatılan bu evrakın Enstitümüz Tahakkuk birimine elden teslim edilmesi gerekmektedir.

Tez savunma sınavında öğrenciye tezde düzeltme verilirse, yüksek lisans öğrencisi en fazla 3 ay içerisinde, doktora öğrencisi ise en fazla 6 ay içerisinde tekrar savunmaya (aynı jüri ile) girmek zorundadır. Öğrenci bu savunmada da başarısız olursa programdan ilişiği kesilir.

Tezi reddedilen yüksek lisans ve doktora öğrencinin talepte bulunması durumunda, reddedilen tezinin Enstitü Yönetim Kurulu tarafından dönem projesi olarak kabul edilmesi ve en az 60 AKTS kredilik 10 dersi almış ve başarmış olması koşuluyla kendisine tezsiz yüksek lisans diploması verilir. Tezsiz yüksek lisans mezuniyet koşullarını sağlayamayan bu kapsamdaki bir öğrenciye, mezuniyet koşullarını sağlaması için bir yarıyıl ek öğrenim süresi verilir. Bu sürenin sonunda da tezsiz yüksek lisans mezuniyet koşullarını sağlayamayan öğrencinin programdan ilişiği kesilir.


Tez Savunma Sınavına Girdikten Sonra Yapılması Gerekenler

Tez savunma sınavı sonrası sınav tutanağı Anabilim/Anasanat Başkanlığı tarafından bir nüshası EBYS’den bir üst yazı ile ve tutanağın aslı bir zarf içerisinde Enstitüye teslim edilir.

Savunmaya giren öğrenci, eğer jüri tarafından düzeltme istenmişse bu düzeltmeleri yaptıktan sonra, üniversitemiz Tez Yazım Kılavuzu doğrultusunda Tez Yazım Editörü’nü kullanarak hazırladığı tezinin taslağını Enstitü'ye e-mail yoluyla (lee@eskisehir.edu.tr) word ve pdf formatlarında iletir (Tez Yazım Editörü için TIKLAYINIZ, Tez Yazım Kılavuzu için TIKLAYINIZ). Üniversitemiz Tez Yazım Kılavuzu doğrultusunda LaTeX ortamında hazırlanan tezlerde, tez taslağı Enstitü'ye e-mail yoluyla iletilirken pdf dosyasının yanında tex dosyasını ve gerekli stil ve format dosyalarını içeren bir arşiv dosyası (zip/rar) da gönderilmelidir.

Enstitü tarafından Tez Yazım Kılavuzuna göre kontrol edilen tez çalışmasında, gerekli görüldüğü taktirde bazı düzeltmeler istenebilir. Bu düzeltmeler yapıldıktan sonra basım onayı ile öğrenci işlerine yönlendirilir.


Basım Onayı Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler

Öğrenciye tezin ciltlenmesi için kapaklar teslim edilir. Tezli Yüksek Lisans için en az 1 en fazla 3, Doktora için ise en az 3 en fazla 5 adet ciltlenmesi gerekmektedir.

Ciltli tezlerle birlikte öğrencinin aşağıdaki belgeleri de hazırlayıp savunma sınavından sonra en geç 1 ay içerisinde Enstitü Öğrenci İşlerine teslim etmesi gerekmektedir.

  1. İlişik Kesme Belgesi

Belgeyi indirmek için TIKLAYINIZ

    • Mezun Bilgi Formu (İlişik Kesme Belgesi'ni teslim etmeden önce doldurulmalıdır)

Forma ulaşmak için TIKLAYINIZ

  1. Tez Veri Girişi ve Yayımlama İzin Formu

YÖK’ün https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi sayfasına e-Devlet şifresi ile giriş yaparak Tez Veri Girişi Formu'nu doldurup çıktı alabilirsiniz. İlgili formun doldurulması için izlenecek adımlar ve dikkat edilecek hususlar aşağıda paylaşılmıştır.

  1. CD, 1 adet 
    CD kutusunun sağ üst köşesine YÖK’ten aldığınız referans numarasını yazınız.

CD Kapak şablonu için:

CD’nin içerisinde sırasıyla “sadece Özet”, “sadece Abstract” ve “Tezin tamamı” Özet.pdf, Abstract.pdf ve referansnumarası.pdf olarak kaydedilmelidir. Tezin PDF dosyasında;

    • "Jüri ve Enstitü Onayı" sayfası ve “Etik İlke ve Kurallara Uygunluk Beyannamesi” sayfası imzasız bir şekilde (ıslak imza olmadan) yer almalıdır,
    • CV/ÖZGEÇMİŞ bölümünde Kişisel Veriler (tez yazarına ait veya danışmana ait ıslak imza, TC kimlik no, doğum yeri tarihi, e-mail, telefon, adres, fotoğraf) kesinlikle bulunmayacaktır.

Ciltlenmiş tezlerin hepsinde “Jüri ve Enstitü Onay Sayfası” jüri tarafından, “Etik İlke ve Kurallara Uygunluk Beyannamesi” sayfası ise öğrenci tarafından ıslak imzalı olmalıdır. Hazırlanan tez ve istenilen bütün belgeler yönetim kuruluna girmek üzere öğrenci işlerine teslim edilir. Yönetim Kurulundan mezuniyet kararı çıkan tezler 15 iş günü içerisinde öğrenci tarafından tez savunma jürisinde bulunan öğretim üyelerine dağıtılmak üzere teslim alınır.

Öğrenci diplomasını 1 ay içerisinde öğrenci işlerinden imza karşılığında alır.

 


YÖK Tez Veri Giriş Formu’nun Doldurulması için İzlenecek Adımlar ve Dikkat Edilecek Hususlar
  1. "https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi" adresine gidiniz.
  2. "Üye girişi"ne tıklayarak e-Devlet üzerinden giriş yapınız. 
  3. İlk girişlerde “Üyelik Bilgileri” altıdan bilgi girişlerinin yapılması, daha önceki üyeliklerde ise eksik bilgilerin güncellenmesi önem arz etmektedir.
  4. "Tez Üst Veri Giriş Formu" bağlantısına tıklayınız.
  5. Çıkan ekranda tez veri girişi yapılacak öğrenim bilgisini seçerek “Tez girişi” bağlantısına tıklayınız ve tüm alanları belirtilen yönlendirmelere göre dikkatlice doldurarak kaydediniz. 
  6. "Kaydet" kutucuğu tıklandığında sistem tarafından üretilen "Referans Numarası" verilmektedir. Ulusal Tez Merkezinde yapılacak düzenleme ve kontrollerde, tez veri giriş formu üzerinde bulunan referans numarası dikkate alınır.
  7. Son olarak belge yazdırılarak imzalanacak ve Enstitüye teslim edilecektir.

Form doldurulurken dikkat edilecek hususlar;

  • Tezin Adı (Özgün), Tezin Adı (Çeviri), Türkçe Özet ve İngilizce Özet alanları: Tez Veri Tabanı'nın taranabilir alanlarına yüklenmektedir. Bu nedenle bu gibi metin alanlarında, italik yazı tipi, tablo, şekil, grafik, özel karakter içeren kimyasal veya matematiksel formüller, semboller, alt ve/veya üst simge (subscript and/or superscript), Yunan harfleri veya diğer standart olmayan simge veya karakterler kullanılmamalıdır. Türkçe ve İngilizce Özet’ler Tez Yazım Kılavuzu’na uygun bir şekilde 100 sözcükten az, 250 sözcükten fazla olmayacak şekilde hazırlanmalıdır.
  • Sayfa numarası: Tezin iç kapak sayfası dışında kalan, başlık sayfası dahil tüm sayfaların toplam sayfa sayısıdır.
  • Danışman: Tezin resmi olarak ikinci danışmanı varsa her iki danışmanın da bilgileri eklenir. Bunun dışında sadece mevcut tez danışmanının bilgileri girilecektir. Tez savunma jürisi forma eklenmez.
  • Anabilim / Bilim Dalı: Anabilim ve bilim Dalı bilgilerinizi doğru girdiğinizden emin olunuz. Bilim Dalı için uygun seçenek bulunamazsa bu alan boş geçilebilir.
  • Dizin terimleri: Ulusal Tez Merkezi Veri Tabanı'nda aranan tezlere, doğrudan erişimi sağlayan anahtar kelimelerin alfabetik listesidir. Eklenmek istenilen dizin terimlerinin, dizin terimleri listesinde bulunmaması durumunda yazar tarafından önerilen anahtar kelimeler “Önerilen Dizin Terimleri” alanı altına “Türkçesi=İngilizcesi” şeklinde yazılmalıdır (örneğin; Ayrık zamanlı sistemler = Discrate-time systems).