Hakkımızda

Eskişehir Teknik Üniversitesi Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümü

Raylı Sistemler Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans programı, çeşitli lisans programlarından mezun olacak öğrencilere bu programda kendilerini geliştirme ve yüksek lisans derecesine sahip olma fırsatı sağlamaktadır. Bu bölümde farklı disiplinlerden gelmiş öğrencilerin potansiyelinden yararlanılarak Raylı Sistemler disiplininin çeşitli dallarında lisansüstü çalışmalar yürütülmektedir.

Türkiye ulaşım ve raylı sistemler alanında son yıllarda oldukça gelişme kaydetmiştir. Bu gelişmelere rağmen bu alanlarda kalifiye personel ve uzman sayısının az olduğu görülmektedir. Raylı sistemler yüksek lisans programının temel amacı, raylı sistemler sektörünün ihtiyaç duyduğu uzmanları yetiştirmek ve sektörde hâlihazırda çalışan kalifiye personelin mesleki ve akademik gelişimine katkıda bulunmaktır. Bu bağlamda Eskişehir Teknik Üniversitesi, gerek teknik altyapısı ve kurumsal tecrübesi gerekse Raylı Sistemler ve Kentsel Yaşanabilirlik konularında yetişmiş akademik kadrosu ile bu hedefleri gerçekleştirebilecek en iyi üniversitelerden biridir.

Raylı sistemler, hem dünyada hem de Türkiye’de akademik alanda sürekli artan bir öneme sahiptir ve bu alandaki gelişmelerin yüksek lisans programı düzeyinde bilimsel açıdan incelenmesi gerekmektedir. Yurtdışında birçok örneği ve değişik akademik modülleri olmasına rağmen, Türkiye’de bu alana henüz gereken ilgi gösterilmemiştir. Dolayısıyla Eskişehir Teknik Üniversitesi ciddi bir akademik/bilimsel boşluğu doldurmayı hedeflemektedir.

Raylı ulaşım sistemleri alanında yapılan diğer önemli bir proje olan, Ulusal Raylı Sistemler Mükemmeliyet Merkezi (URAYSİM) Projesi Eskişehir Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi tarafından Kalkınma Bakanlığı’na 2010 yılında sunulmuş ve 2011 yılı Ocak ayında kabul edilmiştir. 14 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete ’de yayınlanarak yatırım programına alınarak proje resmen başlamıştır. URAYSİM projesi kapsamında; akademik seviyede demiryolu sistemleri hakkında bilgi birikimi elde etmek için 21 akademik personel göreve başlatılmıştır. Akademik personel, Makine Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği ve İnşaat Mühendisliği başta olmak üzere farklı mühendislik alanlarından seçilmiştir. Göreve başlayan akademik personelin 15 tanesi Çek Cumhuriyeti’ne, 4 tanesi Birleşik Krallık’a, 1 tanesi Amerika Birleşik Devletleri’ne, ve 1 tanesi Almanya’ya doktora için gönderilmiştir. Raylı sistemler mühendisliği yüksek lisans programının altyapısını oluşturan söz konusu akademik personelin birçoğu raylı sistemler konusunda doktoralarını tamamlamış ve Türkiye’ye dönmüşlerdir.